Yhdysvalloissa internet palvelut ovat tekniikaltaan ja sisällöltään maailman kärkiluokkaa. Ovathan Amazon, Apple, Google ja muut usein käytetyt palvelut kotoisin USA:sta. Matkailijoille nämä palvelut ovat myös erittäin käteviä nopean 4G verkon avulla, mutta liittymän kanssa kannattaa olla tarkkana.
Written by Jani Tarvainen on Thursday August 10, 2017
Permalink -
Loppuvuodesta 2016 monet ovat ilahtuneet nähdessään sivustojensa kävijämäärän kasvavan Google Analytics -raporteissa. On helppo taputella itseään selkään onnistuneesta markkinointikampanjasta, tai laittaa nousu vain joulusesongin piikkiin.
Sanotaan, että mikä vaikuttaa liian hyvältä ollakseen totta, ei sitä usein myöskään ole. Näin voi olla myös ruusuisten GA-raporttien suhteen.
Written by Jani Tarvainen on Wednesday December 14, 2016
Permalink -
Hakukoneet ovat yhä tärkein yksittäinen liikenteen lähde suurimmalle osalle verkkosivuja. Vaikka Facebook ja muut sosiaalisen median palvelut ovat kasvattaneet merkitystään ja maksettu hakukonemarkkinointi on yhä suositumpaa, on yhä tärkeää olla orgaanisten hakutulosten kärjessä.
Miten varmistaa hyvä näkyvyys hakutuloksissa kun selainteknologia ottaa harppauksia ja vanhat totuudet ovat uhattuna esimerkiksi Web Components -teknologian suunnalta?
Written by Jani Tarvainen on Monday November 28, 2016
Permalink -
Yhdysvaltalainen mediayritys O'Reilly Media suoritti palkkatutkimuksen softakehittäjille. Euroopasta tuloksia kertyi yli 1300. Kyselyssä kysyttiin 72 kysymystä liittyen kehittäjien rooliin, työkaluihin ja rahalliseen korvaukseen. Tulosten mukaan Suomi on Euroopan keskikastia vuosituloissa.
Written by Jani Tarvainen on Monday October 3, 2016
Permalink -
Avoin lähdekoodi on vallannut alaa laajalti mm. sisällönhallinnan ympyröissä, mutta tuotetiedon hallintaan käytetään yhä suljetun lähdekoodin tuotteita. Osa näistä on kohtuuttuman kalliita ja rajoitettuja.
Written by Jani Tarvainen on Wednesday September 28, 2016
Permalink -
TypeScript on ohjelmointikieli joka rakentuu suositun JavaScript-ohjelmointikielen varaan. Se ei ole kokonaan oma kielensä vaan lisää JavaScriptiin uusia ominaisuuksia. Päällimmäinen näistä on vahva tyypitys, josta kielen nimikin tulee.
Written by Jani Tarvainen on Saturday July 30, 2016
Permalink -
Teknologiamaailmassa tunnetusti riittää jargonia. Toinen toistaan parempi teknologia tuntuu seuraavan toisiaan. Viime vuosina kuuminta hottia ovat olleet REST-rajapinnat, mutta nyt monet vannovat jo GraphQL:n nimeen ja tanssivat RESTin haudalla. No mutta mikä mokoma se nyt sitten taas edes on ja kuinka se eroaa RESTistä?
Written by Jani Tarvainen on Thursday June 16, 2016
Permalink -
Tags:
graphql, rest
Hakukoneoptimointi, eli SEO (Search Engine Optimisation) on laajalti käytetty internetmarkkinoinnin tekniikka. Tarkoituksena on nostaa luontaisia hakutuloksia parantamalla sisällön laatua ja sivuston teknistä toteusta. Tämä siis eroaa hakukonemarkkinoinnista, jossa maksetaan hakukoneelle (esim Google ja Bing) rahaa mainosten näyttämisestä.
Written by Jani Tarvainen on Monday May 30, 2016
Permalink -
Symfony on PHP sovelluskehys (framework), joka on erittäin suosittu maailmanlaajuisesti. Järjestelmää ladattiin vuonna 2015 yli miljoona latausta joka kuukausi. Tämä ja yli 300 000 kehittäjän verkosto takaa että Symfony tulee pysymään relevanttina myös jatkossa.
Personoinnin, eli sisällön henkilökohtaisen räätälöinnin teknologiat ovat parantuneet vuosi vuodelta. Monet kaupalliset toimijat tarjoavat nyt avoimen lähdekoodin sisällönhallintajärjestelmiin integroituvia personoinnin mahdollistavia tuotteita. Toistaiseksi personointi on luonut enemmän puhetta ja hypeä kuin oikeita tuloksia.
Written by Jani Tarvainen on Wednesday March 16, 2016
Permalink -
Kävin vuonna 2015 eri julkaisujärjestelmään keskittyneessä tapahtumassa: toukokuussa WordCamp Finlandissa, elokuussa eZ Summer Campissa ja syyskuussa DrupalConissa ja kaiken kukkuraksi vielä DrupalCampissa.
Written by Jani Tarvainen on Sunday January 31, 2016
Permalink -
Tags:
wordpress, drupal, cms
Adaptiivinen sisällönhallinta on tavallaan askel eteenpäin responsiivisista verkkkopalveluista. Tällöin järjestelmä räätälöi sisältöä käyttäjän käytön mukaan, sen sijaan että se ainoastaan mukautuu käytettävään päätelaitteeseen (tietokone, älypuhelin, älykellot, jne.).
Written by Jani Tarvainen on Monday December 21, 2015
Permalink -
WordPressin taustateknologian tulevaisuus on ollut hieman epäselvä, mutta se on huomattavasti selvempi. WordPressin tulevaisuus on JavaScript. Ensimmäinen askel tästä on Automatticin tänään julkistama JavaScript-pohjainen Calypso käyttöliittymä.
Written by Jani Tarvainen on Monday November 23, 2015
Permalink -
Drupal on avoimen lähdekoodin sisällönhallintajärjestelmä. Sen versiota 8 on työstetty pitkään. Se julkaistaan vihdoin marraskuun 19. päivä 2015.
Written by Jani Tarvainen on Wednesday November 18, 2015
Permalink -
Tags:
drupal, symfony, php
WordPressin vahvuuksia ovat käyttäjäkokemus ja taaksepäin yhteensopivuus. Vuosikausia WordPressin kehittäjät ja käyttäjät ovat nauttineet jatkuvalla syötöllä tulevista parannuksista. Tämä on johtanut tekniseen toteutukseen joka ei ole ehkä niin hyvä kuin se voisi olla. Ohjelmistopiireissä tästä puhutaan nimellä tekninen velka.
Written by Jani Tarvainen on Saturday October 24, 2015
Permalink -
On sanomattakin selvää että internet kehittyy rivakkaa tahtia. Abstrakteina tuotteina ohjelmistot ovat hyvin joustavia ja niitä voi päivittää ja kehittää jatkuvalla syötöllä. Ne eivät silti ole vapaita omasta historiastaan ja aikanaan tehdyistä päätöksistä.
Monet sisällönhallintajärjestelmät keskittyvät yhä isoihin julkaisuihin vuoden-parin välein. Tämä on sama malli kuin esimerkiksi Microsoftin Office -tuoteperheessä, mutta valli ei enää toimi työpöydällä. Vielä vähemmän se toimii verkossa.
Written by Jani Tarvainen on Saturday October 24, 2015
Permalink -
Verkkosivustojen ja -palveluiden parissa työskentelevillä ei takuulla ole puutetta uudesta opeteltavasta. HTTP/2 on yksi näistä asioista. Se tulee olemaan merkittävässä roolissa kaikkien verkon käyttäjien ja sitä kehittävien ihmisten arjessa. Ristiriitaisesti se ei kuitenkaan tule muuttamaan mitään käyttäjille (tai edes kehittäjille).
Written by Jani Tarvainen on Saturday October 24, 2015
Permalink -
Yleisesti uskotaan että HTTP/2 vaatii SSL-salauksen. Tämä ei ole teknisestiottaen totta, mutta käytännössä salaus on pakollinen sillä suurin osa selaimista tukee HTTP/2:sta ainoastaan salatun yhteyden yli. Selainten ja palvelinten puolesta HTTP-protokollan uuden version käyttöönotto etenee hyvää vauhtia. Ainoa este sen yleistymiseen on siis SSL-sertifikaatit.
Written by Jani Tarvainen on Saturday October 24, 2015
Permalink -
eZ Platform on avoimen lähdekoodin sisällönhallintajärjestelmä eZ Systemsiltä. Se on rakennettu Symfony sovelluskehyksellä ja tunnettiin aiemmin nimellä eZ Publish ja se on määrä julkaista vuoden 2015 viimeisellä vuosineljänneksellä.
Vanhempi eZ Publish 5 järjestelmä on myös rakennettu Symfonyn avulla ja on yhä käyttökelpoinen ja takaisinpäin yhteensopiva. eZ Publish 5 kehittäjät voivatkin käyttää Symfony sovelluskehystä tehokkaasti sivustojen ja sovellusten rakentamiseen.
Written by Jani Tarvainen on Tuesday October 13, 2015
Permalink -
Yleisissä avoimen lähdekoodin sisällönhallinnan tuotteissa sisältö mallinnetaan ja tallennetaan taustajärjestelmässä relaatiotietokantoihin. Näitä tuetaan tuetaan tarvittaessa indeksoivalla hakukoneella kuten Solr tai ElasticSearch. Vastaavalla mallilla toimivia yleisiä järjestelmiä ovat esimerkiksi WordPress, Drupal ja eZ Publish.
Written by Jani Tarvainen on Tuesday September 1, 2015
Permalink -