Forest header image

Symfony Finland
Random things on PHP, Symfony and web development

Halvin ja paras kännykän dataliittymä USA:n matkalle

Yhdysvalloissa internet palvelut ovat tekniikaltaan ja sisällöltään maailman kärkiluokkaa. Ovathan Amazon, Apple, Google ja muut usein käytetyt palvelut kotoisin USA:sta. Matkailijoille nämä palvelut ovat myös erittäin käteviä nopean 4G verkon avulla, mutta liittymän kanssa kannattaa olla tarkkana.

Datan siirto Euroopan Unionissa muuttui edulliseksi kesäkuussa 2017, kun roaming maksuista luovuttiin koko EU:n alueella. Suomalaisella matkapuhelin liittymällä voi siis Euroopassa käyttää nyt huoletta kohtuu kustannuksin kaikkien suomalaisten operaattoreiden (DNA, Elisa, Telia) liittymillä.

Muualle maailmaan matkustaville datan siirto ja sen hinta on yhä tärkeä kysymys. Internet liittymästä on hyötyä ja huvia ulkomaan matkalla. Erityisesti USA:ssa palvelut ja dataverkot mahdollistavat pääsyn palveluihin kuten Uber, Lyft, Google Maps ja Yelp. Suurin osa hyödyllisistä palveluista on ilmaisia, ja maksullisissa ei usein ole pakko olla USA:n paikallista osoitetta vaan pelkkä luottokortti riittää.

Datan siirto Yhdysvalloissa on kuitenkin kohtuuttoman kallista ja esimerkiksi yhden verkkosivun lataaminen voi aiheuttaa kymmenien eurojen kustannukset. Esimerkiksi DNA:n liittymällä datan siirto maksoi 2017 yli 8 Euroa megatavulta, kun data siirto rajattomasti Suomessa kustantaa muutamia kymmeniä Euroja kuukaudessa. Elokuvan tai sarjojen katselu Suomalaisella dataliittymällä voikin maksaa satoja tai jopa tuhansia Euroja.

On siis selvää korkeat datasiirron kustannukset Suomalaisilla matkapuhelin liittymillä tekevät monien kätevien palveluiden käytöstä liian kallista matkailijoille. Lentojen check-inien tekeminen, auton vuokraus, ulkisen liikenteen aikataulujen haut, Skype-puhelut ja muut asiat hoituvatkin kätevimmin paikallisella prepaid-liittymällä. Esimerkiksi T-Mobilella on matkailijoille tarkoitettu liittymä joka tarjoaa rajattomasti dataa 30 Dollarin hintaan kolmeksi viikoksi.

2 Gigatavua tästä on nopeaa 4G LTE datayhteyttä käyttäen, jonka jälkeen siirto putoaa hieman hitaampaan 3G yhteyteen. 3G riittää kuitenkin hyvin hyötypalveluiden kuten Google Maps, Yelp ja Lyft käyttämiseen. Netflix tai Spotify voivat pudottaa 3G yhteydellä laatua. Ja muutenkin kannattaa ennen matkaa tutkia operaattorin (T-Mobile, Sprint, AT&T tai Verizon) kuuluvuuskartat oman matkasuunnitelman mukaan.

T-Mobilen liittymään ei tarvitse paikallista osoitetta tai muitakaan tietoja, sen saa ostettua helposti T-Mobilen liikkeestä viidessä minuutissa. Liittymässä on normaali SIM kortti, josta saa oikean version niin iPhoneen kuin Samsungin, Huawein, Nokian ja muiden Android laitteisiin. Laitteen pitää olla operaattori-lukitsematon.

Mikäli internetiä halutaan jakaa yhdestä laitteesta useampaan, niin kannattaa huomioida että T-Mobilen SIM asetukset esim. iPad, iPhone ja Android laitteissa voivat estää jakamisen. Tällöin jokaiseen laitteeseen voi joutua hankkimaan erilliset liittymät. Mikäli kotiin haluaa olla yhteydessä omalla numerolla, niin puhelimeen voi joutua vaihtamaan SIMiä usein, sillä T-Mobilen liittymässä on erillinen numero. Mikäli käytössä on ns. Dual SIM puhelin, johon saa samaan aikaan kaksi SIMiä niin omaa numeroa ja USA:n dataliittymää voi käyttää kätevästi yhdellä laitteella. Suomessa Dual SIM puhelimia on ainakin Huawein Android mallistossa.

Yksi toimiva tapa jakaa liittymää on erillinen akkukäyttöinen "MiFi-laite". Virallisesti se ei ole tuettu, joten liikkeen myyjä ei välttämättä ole kovin avulias tämän asian suhteen. MiFi on erillinen akkukäyttöinen datan-siirtoon erikoistunut "puhelin", joka jakaa T-Mobilen liittymän langattomalla WiFi-verkolla. Suomalaiset operaattorit, DNA, Elisa ja Telia (entinen Sonera) ainakin myyvät T-Mobilen verkossa toimivia laitteita Huaweilta. Vanhemmat laitteet eivät välttämättä tarjoa täyttä 4G nopeutta.

Paikallinen USA:n dataliittymä on kätevä ja edullinen tapa saada käyttöön Amerikan mobiilipalvelut kohtuuhintaan. Ennen matkaa kannattaa kuitenkin tarkistaa sen hetkinen hinnoittelu niin Suomalaisten operaattoreiden roaming-datasiirtojen kuin Yhdysvaltain paikallisten toimijoiden kohdalta. Hinnat muuttuvat ja tarjolla voi olla edullisia paketteja muiltakin kuin T-Mobilelta. Ennen matkaa on joka tapauksessa hyvä kytkeä puhelimesta pois data-roaming, jotta puhelinlasku ei pääse yllättämään matkan jälkeen. Automaattiset kuvien pilvitallennus, Facebookin taustakäyttö ja kuvaviestit vievät yllättävän paljon tallennustilaa.


Written by Jani Tarvainen on Thursday August 10, 2017
Permalink -

« Google Analytics -spämmiä loppuvuodesta 2016 -