Forest header image

Symfony Finland
Random things on PHP, Symfony and web development

Opiskele Symfonyn käyttöä vaiheittain

Symfony sovelluskehys on laaja alusta sovellusten kehitykseen. Jos sinulla on siitä kokemusta, niin sen käyttö on loogista ja suoraviivaista. Kukaan ei kuitenkaan ole seppä syntyessään. Symfony yhteisö tarjoaa hyvät työkalut ohjelmoinnin opiskelemiseen. Tässä on yksi ehdotus kuinka opiskella Symfonyn käyttöä.

Symfony ei ole käsitteenä yksiselitteinen ja kaikissa ilmentymissään sen parissa ei ole yhtä selkeä tapaa aloittaa. Verrattuna esimerkiksi Ruby kielen Sinatra sovelluskehykseen pelkkä kynnys sen kokeilemiseen on ensikertalaiselle kohtuullisen korkea.

Yksi avoimen lähdekoodin projektien kriittinen onnistumisen määrittävä tekijä on kuinka helppo niitä on oppia. Mikäli työkalut ovat vaikeakäyttöisiä ja huonosti dokumentoituja on todennäköistä että järjestelmä ei kinnosta suurta yleisöä.

Laravel ja WordPress ovat erinomaisia esimerkkejä siitä, miten työkalujen helppo käytettävyys johtaa suoraan suureen suosioon. Tällä on varjopuolensakin, mutta se on asia erikseen.

Symfony yhteisö ymmärtää kehittämisen helppouden ja matalan oppimiskynnyksen merkityksen. Kirjastoista ja komponenteista on kattavat dokumentaatiot, erinomaiset työkalut debuggaamiseen ja vakaan ympäristön selkeineine tulevaisuuden näkymineen. Vaikka nämä ovat tärkeitä asioita, ne eivät tarjoa välitöntä aikaan saamisen iloa jota monet toiset työkalut tarjoavat.

Jos aloitat sovelluskehityksen Symfony Framework alustalla monimutkaisen sovelluksen, kuten eZ Platformin, parissa tulee sinulle eteen runsas määrä eri termejä sekä sovelluksesta että itse sovelluskehyksestä. Esimerkiksi eZ Platformin kehittämisestä kuulet termejä kuten Bundle, Dependency Injection, URL matching, Chained Routing, URL alias, Content Object, Role, Policy, Location, Firewall, jne, jne.

Näin opit nopeasti suuren sanan eri termejä, mutta niiden suhteita voi olla vaikea hahmottaa. Kokeneiden kehittäjien tuki ja/tai oma pitkä kokemus ohjelmistokehityksestä auttavat ymmärtämään näitä syvällisemmin. Luultavasti suoraan syvään päähän hypätessäsi turhaannut ja ryhdyt syyttämään järjestelmää "huonoksi", koska et ymmärtänyt sitä.

Ensimmäiset askeleet ovat siis uusien sovelluskehitysalustojen omaksumisessa ensisijaisen tärkeitä. Mikäli haluat oppia kehittämään Symfony Framework sovelluksia, yksi tapa on edetä vaihe vaiheelta vaikkapa seuraaavasti:

  1. Tutustu Silexiin, asenna Silex Skeleton ja tee sillä muutamia yksinkertaisia sovelluksia, jotta totut modernin PHP:n ja Symfony komponenttien käytäntöihin
  2. Nuku yön yli
  3. Lataa ja asenna Symfony Framework demosovellus, tutki sitä ja tee siihen muokkauksia
  4. Nuku yön yli
  5. Lataa ja lue Symfonyn parhaat käytännöt kirja. Peilaa demosovellusta lukemaasi.
  6. Nuku yön yli
  7. Aloita oppiminen oikeiden sovellusten, kuten eZ Platformin ja ORO CRM:n parissa

Etenkin työelämässä kehittäjillä on harvoin aikaa edellisen kaltaiseen oppimisprosessiin. Kannattaa kuitenkin ymmärtää ettei oppiminen tapahdu tunneissa, vaan päivissä, viikoissa tai kuukausissa.

Mikäli haluat vain nopean näkemyksen Symfonystä, voit lukea artikkelin Mikä on Symfony ja kuka sitä käyttää Suomessa?


Written by Jani Tarvainen on Thursday August 6, 2015
Permalink -

« Mikä on Symfony ja kuka sitä käyttää Suomessa? - Symfony ja sisällönhallinta: Vertailussa Drupal 8, eZ Platform ja Bolt CMS »