Forest header image

Symfony Finland
Random things on PHP, Symfony and web development

Onko WordPressin teknisellä velalla merkitystä?

WordPressin vahvuuksia ovat käyttäjäkokemus ja taaksepäin yhteensopivuus. Vuosikausia WordPressin kehittäjät ja käyttäjät ovat nauttineet jatkuvalla syötöllä tulevista parannuksista. Tämä on johtanut tekniseen toteutukseen joka ei ole ehkä niin hyvä kuin se voisi olla. Ohjelmistopiireissä tästä puhutaan nimellä tekninen velka.

Mutta onko tällä oikeasti mitään merkitystä? WordPress on onnistunut tarjoamaan jatkuvaa kehitystä siinä missä Drupal, Typo3 ja eZ Publish ovat käyttäneet pelimerkkejä suuriin teknisiin kehitysprojekteihin, vaihtelevin tuloksin. Nämä suuret projektit alkavat olla päätöspisteessä, mutta niiden kannattavuus on vielä kysymysmerkki.

WordPressin REST rajapinta on pitkälti vastaava kuin Drupal 8:n REST rajapinta. Ja onko sillä väliä että WordPressissä monikielinen sisältö syötetään relaatiotietokantaan teknisesti "väärällä" tavalla, vastoin yleisesti hyväksi todettuja tapoja. Entä mitä suoraa etua satunnainen muotibloggaaja saisi siitä että blogi toimisi WordPressin sijaan Node.js:llä ja MongoDB:llä?

Drupalin versiossa 8 on vähän välitöntä etua liiketoiminnalle tai järjestelmän loppukäyttäjille. Pelkkä tekninen "paremmuus" ei paina tässä vaakakupissa juurikaan. Panostukset vaikkapa rikkaampaan käyttökokemukseen JavaScriptin kautta vaikuttaa paremmalta sijoitukselta kuin saman vanhan asian tekeminen palvelimen päässä "hienommalla tavalla" vaikkapa JavaScript generaattoreilla.

Fakta tuntuu olevan se, että WordPress on nykymuodossaan riittävän hyvä suurimpaan osaan sisällönhallinnan tarpeita. Teknisesti parempia ratkaisuja löytyy, mutta mikäli WordPressin käyttäjäkokemus pysyy askeleen edellä muita en näe mitään syytä miksi tämä muuttuisi.

Toki on mahdollista että WordPressiä koskee jokin yllättävä asia, kuten Volkswagenia päästöskandaali. Näistä todennäköisin on ehkäpä laajamittainen tietoturvaongelma joka horjuttaisi sen uskottavuutta.

Samaan aikaan Automatticin hallintaan siirtynyt WordPress-pohjaisen verkkokauppa-alustan WooCommercen suosio nousee kohinalla ja sen irroittaminen emotuotteesta näyttää ensikatsomalla vaikealta tai jopa mahdottomalta.

Aika näyttää onko WordPressin tekninen velka samaa laatua kuin Yhdysvaltain valtion velka - sitä ei ole mitään tarvetta maksaa.


Written by Jani Tarvainen on Saturday October 24, 2015
Permalink -

« Nopea kehityssykli on modernin sisällönhallintajärjestelmän elinehto - Drupal 8 ja sisällönhallinta »